fbpx

Polityka prywatności

Dzień dobry.

Poniżej znajdziesz wszystkie zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://wiankislow.pl.
Wszystko po to, byś wiedział, jakie dane przetwarzam, w jakim celu, na jakiej podstawie, komu je przekazuję. Chcę, żebyś czuł się tu bezpieczny i poinformowany.

Agnieszka Skórzewska-Skowron

Administrator

Administratorem strony jest Agnieszka Skórzewska-Skowron, 01-510 Warszawa.
Adres e-mail administratora: kontakt@wiankislow.pl

Skrócona wersja polityki prywatności

Jeśli nie masz teraz czasu na czytanie całości, zapoznaj się, proszę, ze skróconą wersją polityki prywatności.

  1. Przekazujesz swoje dane osobowe administratorowi, gdy zostawiasz komentarz pod artykułem, piszesz e-mail na adres kontakt@wiankislow.pl, zapisujesz się na newsletter Wiankołaki. Administrator zapewnia, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  2. Przetwarzanie danych osobowych powierzone zostało tylko sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  3. Administrator strony www.wiankislow.pl korzysta z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics.
  4. Administrator strony www.wiankislow.pl korzysta z narzędzi marketingowych Facebook Pixel, by kierować do Ciebie spersonalizowane reklamy w serwisie Facebook. Wiążę się to z wykorzystywaniem plików cookies firmy Facebook.
  5. Administrator zapewnia możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji może wiązać się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Instagram, YouTube.
  6. Administrator wykorzystuje pliki cookies własne w celu prawidłowego działania strony.

Polityka prywatności – wersja pełna

Gdy tylko będziesz miał więcej czasu, zapoznaj się, proszę, z pełną wersją polityki prywatności.

Administratorem danych osobowych związanych z korzystaniem ze strony www.wiankislow.pl jest Agnieszka Skórzewska-Skowron, 01-510 Warszawa.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości związanych z wykorzystywaniem Twoich danych osobowych, gdy chcesz je zaktualizować lub usunąć, proszę o wiadomość na adres e-mail: kontakt@wiankislow.pl.

Cele i czynności przetwarzania oraz ich podstawy prawne opisane zostały szczegółowo przy poszczególnych celach przetwarzania danych.

Zgodnie z prawem zawartym w RODO (art. 16-21) potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych dotyczą:

  1. prawa dostępu do danych osobowych,
  2. prawa do sprostowania danych osobowych,
  3. prawa do usunięcia danych osobowych,
  4. prawa do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
  5. prawa do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
  6. prawa do przenoszenia danych,
  7. prawa do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
  8. prawa do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Nie mają one jednak charakteru bezwzględnego. Wszelkie odstępstwa opisane są przy poszczególnych celach przetwarzania danych osobowych.

Przysługuje Ci prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych), jeśli stwierdzisz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych w związku z korzystaniem ze strony www.wiankislow.pl naruszono przepisy o ochronie danych osobowych.

Administrator podjął wszelkie dostępne mu kroki, by zapewnić użytkownikom witryny bezpieczeństwo i poufność przekazywanych informacji. Zgromadzone dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Przekazywanie danych osobowych podmiotom trzecim związane jest z usługami świadczonymi przez nie na rzecz administratora, który z kolei dostarcza swoje zadeklarowane usługi Tobie. Podmiotami tymi są:
– TheCamels S.C. – w celu przechowywania danych osobowych na serwerze, w tym serwerze skrzynki pocztowej;
– UAB “MailerLite” – w celu korzystania z systemu mailingowego MailerLite, służącego do przesyłania newslettera.

Wszystkie podmioty, którym powierzone zostało przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Co do zasady dane nie będą przekazywane poza obszar EOG. W sytuacji gdy jednak będą przekazane poza EOG, nastąpi to w oparciu o Twoją zgodę, standardowe klauzule umowne lub w oparciu o inne zabezpieczenia przewidziane RODO.

Dane są przekazywane do USA w związku z korzystaniem na stronie z usług Google LLC oraz Facebook, które przystąpiły do programu EU-US-Privacy Shield i posiadają odpowiednie zabezpieczenia ochrony danych.

Cele i czynności przetwarzania

Komentarze

Aby dodać komentarz na blogu, należy wypełnić formularz i podać w nim swój adres e-mail oraz imię. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne, by dodać komentarz.

Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbierane są dane widoczne w formularzu komentowania, adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

Dane przekazane podczas dodawania komentarza wykorzystywane są w celu opublikowania komentarza na blogu, a podstawą prawną ich przetwarzania jest zgoda komentującego (art. 6 ust. 1 lit. a RODO) wynikająca z dodania komentarza.

Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie adresu e-mail (tak zwany hash) komentującego może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia, czy jej używa. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

Komentarze gości mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu.

Dane będą przetwarzane przez czas funkcjonowania komentarzy na blogu, chyba że wcześniej komentujący poprosi o usunięcie komentarza, co spowoduje usunięcie jego danych z bazy.

Newsletter

Aby móc zapisać się do newslettera, należy przekazać administratorowi swój adres e-mail oraz imię za pośrednictwem formularza zapisu do newslettera. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne, by zapisać się do newslettera.

Dane przekazane podczas zapisu do newslettera wykorzystywane są w celu przesyłania subskrybentowi newslettera, a podstawą prawną ich przetwarzania jest jego zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO) wyrażona podczas zapisywania się do newslettera (podczas potwierdzania adresu e-mail).

Dane będą przetwarzane przez czas funkcjonowania newslettera, chyba że wcześniej subskrybent zrezygnuje z jego otrzymywania. Rezygnacja z otrzymywania newslettera nie prowadzi jednak do usunięcia danych subskrybenta z bazy. Dane te będą nadal przechowywane w systemie mailingowym w celu obrony przed ewentualnymi roszczeniami związanymi z przesyłaniem newslettera, w szczególności na potrzeby wykazania udzielenia przez subskrybenta zgody na otrzymywanie newslettera, co stanowi uzasadniony interes administratora, o którym mowa w art. 6 ust. 1. lit. f RODO.

W każdej chwili subskrybent może sprostować swoje dane zapisane w bazie newsletterowej. Przysługuje mu również prawo do przenoszenia danych, o którym mowa w art. 20 RODO.

Kontakt

Kontaktując się z administratorem za pośrednictwem poczty elektronicznej, w sposób naturalny przekazujesz mu swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Miej świadomość, że w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe. Podanie danych (w tym przypadku adresu e-mail) jest dobrowolne, ale niezbędne, by nawiązać kontakt. Inne dane nie są niezbędne do nawiązania kontaktu.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i administrator nie jest w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nim prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że archiwizacja jest uzasadniona nadrzędnym interes em administratora, np. obroną przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Media

Jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem i wgrywasz na witrynę obrazki, powinieneś unikać przesyłania obrazków z tagami EXIF lokalizacji. Odwiedzający stronę mogą pobrać i odczytać pełne dane lokalizacyjne z obrazków w witrynie.

Polityka plików cookies

Strona www.wiankislow.pl wykorzystuje pliki cookies. Jest to “mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną (https://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie). Przechowywane są one na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), w którym korzystasz z przeglądarki. Istnieją różne typy cookies ze względu na pochodzenie lub okres działania:
cookies własne: odczytywane przez system teleinformatyczny administratora;
cookies podmiotów trzecich: odczytywane przez system teleinformatyczny podmiotów trzecich;
cookies sesyjne: są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki internetowej, tzn. po jej zamknięciu;
cookies stałe: umożliwiają rozpoznanie Twojej przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę.

Wszystkie one są używane na niniejszej stronie.

Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies. Możesz wyrazić zgodę na ich stosowanie lub jej nie wyrazić. Ustawienia cookies można zmienić z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Wyłączenie lub ograniczenie obsługi plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony.

Cookies własne wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania strony.

Cookies podmiotów trzecich są związane z wykorzystywaniem przez stronę www.wiankislow.pl funkcji zapewnianych przez podmioty trzecie. Dotyczy to narzędzia statystyki Google Analytics oraz narzędzia Facebook Pixel. Cel i sposób wykorzystania tego rodzaju plików cookies opisano poniżej.

Google Analytics to narzędzie Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA. Służy ono do tworzenia statystyk i ich analizy. Administrator stosuje je w swoim prawnie uzasadnionym interesie, jakim jest optymalizacja jego strony internetowej.

Google Analytics w sposób automatyczny gromadzi informacje o Twoim korzystaniu z tej strony. Są one najczęściej przekazywane do serwera Google w Stanach Zjednoczonych i tam przechowywane.

Zanonimizowany (przez skrócenie) adres IP jest przekazywany w ramach Google Analytics do serwera Google w USA. Co do zasady nie jest łączony z innymi danymi Google.

Jeśli nie chcesz, by Google rejestrował dane zgromadzone przez pliki cookies, a związane z korzystaniem przez Ciebie ze strony www.wiankislow.pl, oraz by przetwarzał dane, zainstaluj wtyczkę do przeglądarki: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Przetwarzanie danych w ramach narzędzia Google Analytics jest opisane na stronie: https://support.google.com/analytics/answer/6004245.

Facebook Pixel to narzędzia marketingowe dostępne w ramach serwisu Facebook i zapewniane przez Facebook Inc., 1601 S. California Ave. Palo Alto, CA 94304, USA. W ramach tych narzędzi administrator kieruje do Ciebie reklamy w serwisie Facebook w celu marketingu własnych produktów lub usług, opierając się na swoim prawnie uzasadnionym interesie.

Pixel Facebooka w sposób automatyczny gromadzi informacje o Twoim korzystaniu ze strony www.wiankislow.pl w zakresie przeglądanych stron, tak by administrator mógł kierować do Ciebie reklamy spersonalizowane pod kątem Twoich zachowań na tej stronie. Zgromadzone w ten sposób informacje są najczęściej przekazywane do serwera Facebooka w Stanach Zjednoczonych i tam przechowywane.

Informacje zbierane w ramach Pixela Facebooka są anonimowe. Administrator posiada jedynie informacje o działaniach, jakie podjąłeś w ramach jego strony. Facebook może jednak łączyć te informacje z innymi informacjami o Tobie zebranymi w ramach korzystania przez Ciebie z serwisu Facebook i wykorzystywać dla swoich własnych celów, w tym marketingowych, na co administrator nie ma wpływu. Politykę prywatności Facebooka znajdziesz na tej stronie: https://www.facebook.com/privacy/explanation.

Wyłączenie lub ograniczenie obsługi plików cookies może powodować trudności w korzystaniu z mojej strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Osadzone treści z innych witryn

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę.

Witryny mogą zbierać informacje o tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie.

Na stronie www.wiankislow.pl używane są wtyczki i inne narzędzia społecznościowe udostępniane przez serwisy społecznościowe Facebook i Instagram. 

Gdy wyświetlisz witrynę, przeglądarka, której używasz nawiąże bezpośrednie połączenie z serwerami administratorów serwisów społecznościowych (usługodawców). Zawartość wtyczki jest przekazywana przez danego usługodawcę bezpośrednio do Twojej przeglądarki i integrowana ze stroną. Dzięki tej integracji usługodawcy otrzymują informację, że Twoja przeglądarka wyświetliła tę stronę, nawet jeśli nie posiadasz profilu u danego usługodawcy czy nie jesteś u niego akurat zalogowany. Taka informacja (wraz z Twoim adresem IP) jest przez Twoją przeglądarkę przesyłana bezpośrednio do serwera danego usługodawcy (niektóre serwery znajdują się w USA) i tam przechowywana.

Jeśli zalogowałeś się do jednego z serwisów społecznościowych, to usługodawca ten będzie mógł bezpośrednio przyporządkować wizytę na stronie www.wiankislow.pl do Twojego profilu w danym serwisie społecznościowym.

Jeśli użyjesz danej wtyczki, np. kilkając w przycisk „Lubię to” lub „Udostępnij”, to odpowiednia informacja zostanie również przesłana bezpośrednio na serwer danego usługodawcy i tam zachowana.

Ponadto informacje te zostaną opublikowane w danym serwisie społecznościowym i ukażą się osobom dodanym jako Twoje kontakty. Cel i zakres gromadzenia danych oraz ich dalszego przetwarzania i wykorzystania przez usługodawców, jak również możliwość kontaktu oraz Twoje prawa w tym zakresie i możliwość dokonania ustawień zapewniających ochronę Twojej prywatności zostały opisane w polityce prywatności poszczególnych usługodawców:
– Facebook – https://www.facebook.com/legal/FB_Work_Privacy,
– Instagram – https://help.instagram.com/519522125107875?helpref=page_content,

Jeśli nie chcesz, aby serwisy społecznościowe przyporządkowywały dane zebrane w trakcie odwiedzin na tej stronie internetowej bezpośrednio Twojemu profilowi w danym serwisie, to przed wizytą na stronie musisz się wylogować z tego serwisu. Możesz również całkowicie uniemożliwić załadowanie na stronie wtyczek, stosując odpowiednie rozszerzenia dla Twojej przeglądarki, np. blokowanie skryptów.

Na stronie osadzam filmy pochodzące z serwisu YouTube. Wyświetlając taki film, godzisz się na wykorzystywanie plików cookies firmy Google LLC dotyczących usługi YouTube.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez administratora w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.